Ved hjælp af specieldesignede mikro-kameraer er det lykkedes forskere at afsløre, hvordan sædceller skifter svømmeteknik fra at svømme ligeud til at svømme i cirkulære bevægelser. De gør det for lettere at kunne finde frem til ægget og befrugte det.
Det er korrekt, at den korteste afstand fra A til B er en lige linje, men den regel følger sædceller ikke, afslører ny forskning fra Cornell University i Itchaca, New York.
Det viser sig nemlig, at de små haletudse-lignende væsener skifter den lige linie ud med en mere spiralformet af slagsen for derved at øge chancerne for at finde vej til ægget – og befrugte det.
Den nye viden vil være af stor værdi for såvel human fertilitetsbehandling som dyreavl.
Sædceller går i hyperaktiverings-mode
Forskerne har ved hjælp af specieldesignede mikrokameraer kunnet følge sædcellerne og få indblik i, hvordan de svømmer.
På den første del af rejsen svømmer sædceller med symmetriske halebevægelser, som fører dem i en lige linje op langs livmodervæggen. Men så snart de når frem til det sted, hvor livmoder mødes med æggelederne, skifter de over i ”hyperaktiverings-mode” og erstatter de symmetriske halepisk med assymetriske bevægelser, som får dem til at svømme i en mere cirkulær bane.
Dette er for at afsøge et større område og derved øge chancerne for at ramme ægget. Samtidig nedsætter det risikoen for, at de svømmer ind i en blindgyde og sidder uhjælpeligt fast.
Calcium-ioner tænder op under cellerne
Det, som helt konkret sker, når sædceller skifter over til hyperaktivering, er at en stor mængde calcium-ioner trænger ind i cellerne i halestykket og stimulerer cellernes bevægelser.
Man ved ikke på nuværende tidspunkt, hvad der forårsager denne indtrængning af calcium-ioner, men det er vigtigt, at sædcellerne ikke bliver oversvømmet af dem, for det kan give biokemiske kortslutninger.
På trods af de ganske imponerende egenskaber og evnen til at ændre svømmeteknik undervejs er der kun 4-5 ud af de ufatteligt mange millioner sædceller, der klarer den hele vejen frem til det sted, hvor befrugtningen kan ske.
Kilde:
Proceedings of the National Academy of Sciences, 2021;118 (44): e2107500118 DOI: 10.1073/pnas.2107500118