Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Selen – det lille spormineral mange af os mangler




    Trods det, at vi kun behøver små mængder af mineralet selen, så er det vigtigt at få nok

    Mineralet selen er et af de absolut vigtigste stoffer for os mennesker, men mange får for lidt, da landbrugsjorden er selenfattig.

     

    I kroppen har vi et sted imellem 25 og 30 forskellige enzymer, som hedder selenoproteiner. De behøver selen for at fungere korrekt. Selenoproteinerne er med til at styre immunforsvaret, skjoldbruskkirtelfunktionen, hår- og neglevækst, dannelsen af normale sædceller hos mænd og en række andre vigtige funktioner.

    Derfor er det vigtigt, at vi får nok selen til at mætte de mange selenoproteiner.

    Danmark er selenfattigt

    Danmark samt store dele af det øvrige Europa har lavt selenindhold i jorden. Det betyder, at de afgrøder, som vokser i jorden, ikke optager nok selen. Kvæg, som spiser afgrøderne, kan af samme grund heller ikke få nok af stoffet.

    Selenmanglen spreder sig således igennem hele fødekæden. Fisk og skaldyr er også særdeles gode kilder til selen, men forskere gjorde for nogle år siden en noget overraskende opdagelse.

    Fiskeforsøg overraskede forskerne

    Et forskningsprojekt udført i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse skulle undersøge, om man ved at spise cirka et kilo fisk og skaldyr om ugen kunne dække kroppens selenbehov. Overraskende nok viste dette sig ikke at være tilfældet.

    Man målte selenmætningen af et af de mest kendte selenoproteiner, nemlig selenoprotein P, som normalt bruges som markør for, om man får nok selen. Forskerne fandt i den forbindelse, at selvom selenindholdet i blodet hos forsøgspersonerne steg, kunne det relativt store indtag af fisk og skaldyr ikke sikre en tilstrækkelig mætning af selenoprotein P.

    Kroppen reserverer selen til vigtige formål

    Det interessante ved selen er, hvordan kroppen økonomiserer med stoffet. Hvis der er for lidt, reserverer kroppen nok selen til de absolut vigtigste opgaver som immunforsvar, fertilitet og celleforsvar.

    Andre selenkrævende opgaver såsom at sørge for normal vækst af negle og hår bliver nedprioriteret af kroppen. Derfor vil man ofte kunne spore selenmangel ved at kigge på neglenes og hårets tilstand.

    Får man for lidt selen, kan man enten øge sit indtag af selenholdige fødevarer eller tage et tilskud.

    Kan man få for meget selen?

    Selen er interessant med hensyn til dosering. Den mængde selen, vi behøver hver dag, er så lille, at den ikke ville kunne ses med det blotte øje. I Danmark anbefales en voksen 50-70 mikrogram selen, hvilket er en del mere, end en gennemsnitsdansker får.

    Men vi skal til gengæld heller ikke have ret meget mere. Den øvre sikre grænse for selen ligger ifølge WHO på 300 mikrogram per dag.

    Forskellen imellem mangel og overdosering for selen repræsenterer et ganske beskedent ”vindue”. Til gengæld kan det gøre en afgørende forskel for helbredet at befinde sig indenfor denne ramme.

    Du finder selen i:

    Vi får selen fra fuldkorn, nødder, grøntsager, kød, indmad og æg – samt skaldyr og fisk. Men alt efter jordbundsforhold og forurening kan mængden variere en del.


     

    Kilde: Nutrients. 2015 Jan; 7(1): 608–624.