Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Nitrat fra spinat og rødbeder holder dit hjerte og kredsløb i topform




    Nitrat fra for eksempel spinat og rødbeder er godt for kredsløbet

    Der er mange ting, du kan gøre for at mindske din risiko for at blive ramt af hjertekar-lidelser. En af dem er at spise nitrat-holdige grøntsager hver dag – og der skal forbløffende lidt til.

    Hvis du hver dag spiser den mængde spinat, rødbede, kål, rucola eller sølvbede, der kan være i et kaffekrus, kan du sænke dit øvre blodtryk med 2,5 mmHg og samtidig mindske din risiko for at blive ramt af hjertekar-sygdomme med mellem 12 og 26 procent.

    Det er en ganske pæn gevinst for så lille en indsats. Tallene kommer fra den kæmpestore danske befolkningsundersøgelse ”Kost, kræft og helbred” med over 50.000 deltagere.

    Australske forskere har gransket danske tal

    Det er forskere fra New Edith Cowan University (ECU) i Australien, som med stor interesse har gransket den danske undersøgelse og specifikt har kigget på, om folk, som regelmæssigt spiste flere grøntsager med et højt nitrat-indhold, havde lavere blodtryk.

    De så ligeledes på, om højere indtagelse af disse fødevarer betød, at folk var mindre tilbøjelige til at blive diagnosticeret med hjertesygdomme mange år senere.

    Nitrat har størst effekt på perifer arteriel sygdom

    Og der var bid. Den største risikosænkning blev observeret for noget, der hedder perifer arteriel sygdom.

    Det er en forsnævring af blodårerne i benene på grund af åreforkalkning, og det har en stærkt forringende indvirkning på kredsløbet.

    Der blev dog også fundet en lavere forekomst af blodprop i hjertet, slagtilfælde, og hjertesvigt hos dem med et højere indtag af nitrat fra de nævnte grøntsager.

    Vigtigt for forebyggelse af sygdom

    Det har stor værdi med undersøgelser som denne, der giver en nem og billig måde at dæmme op for det, som er den største dræber af alle, nemlig hjertekar-sygdomme.

    Hvert år dør knap 18 millioner mennesker i verden på grund af disse lidelser, så hver lille indsats, der kan gøres for at nedbringe det tal, tæller.
     

    Kilde: European Journal of Epidemiology, April 2021 (published online)