Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Stress kan gøre dit hår gråt – men farven kan vende tilbage




    Hvis håret bliver gråt af stress, kan en stressfri periode få farven tilbage, viser forskning

    Man har længe vidst, at stress kan få håret til at miste sin farve. Men nu har forskere opdaget, at hvis stressen forsvinder, kan nogle mennesker få deres oprindelige hårfarve igen. Det giver en helt ny forståelse af ældningsprocessen.

    Et gammelt rygte siger, at den franske dronning Marie-Antoinette blev totalt gråhåret natten før, hun efter planen skulle halshugges. Hun skulle angiveligt være blevet ramt så hårdt af psykisk stress, at håret mistede sit pigment.

    Historien holder ikke vand rent videnskabeligt, for når et hårstrå er vokset ud af sin follikel, er det dødt og kan derfor ikke påvirkes af kroppen. Men det er helt korrekt, at stress kan påvirke håret i den fase, hvor det stadig er på vej igennem folliklen. Det bekræfter blandt andet en ny undersøgelse, hvor forskere fra Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons i USA har fremlagt bevis på, at psykologisk stress kan gøre hår gråt.

    Måske er ældning ikke blot en lineær udvikling

    Undersøgelsen, som er offentliggjort i juni 2021 i eLife, er i virkeligheden meget mere end et bevis på det, man længe har fastholdt – altså at stress kan påvirke hårets farve. Forskerne fandt nemlig også ud af, at hvis man fjerner kilden til stress, kan hårfarven hos nogle mennesker vende tilbage igen.

    Dette giver en helt ny forståelse af ældningsprocessen og fungerer som et vidnesbyrd på, at ældning ikke bare er en lineær udvikling, der er givet på forhånd, men nærmere en proces, der til en vis grad kan kontrolleres og reguleres.

    Time-lapse billede af farveudvikling

    Når håret stadig er i den del af sin vækstfase, hvor det er under huden og befinder sig i folliklen, kan det påvirkes af blandt andet stresshormoner og mentale tilstande. Derfor valgte forskerne at lave et slags time-lapse billede for at følge stresspåvirkningens effekt på håret.

    Til det formål tog forskerne hårprøver fra 14 forsøgspersoner og skar håret i bittesmå skiver, der hver var en tyvendedel af en millimeter. Hver skive repræsenterede cirka en times hårvækst.

    Sammenlignede med stress-dagbog

    Når de kiggede på disse skiver af hår i en højopløselig scanner, kunne de let se de bittesmå variationer i farve og dermed følge den gradvise forandring.

    Forsøgsdeltagerne blev bedt om at føre stress-dagbog med detaljer om daglige stresspåvirkninger, og når forskerne sammenlignede disse data med hårprøverne, kunne de danne et tydeligt billede, som viste sammenhængen imellem stress og hårfarve. I et tilfælde, var en af forsøgspersonerne taget på ferie. Forskerne kunne ved at spore sig frem til det tidspunkt i personens hårhistorik se, at farven i fem af forsøgsdeltagerens hår var vendt tilbage i denne periode.

    Stress er dårligt – gråt hår eller ej

    Det er langt fra alle, der ville kunne få farven i håret tilbage, påpeger forskerne. Man kan næppe ved at fjerne alle stress-momenter få farven til at vende tilbage til håret hos en 70-årig, der har været gråhåret i årevis. Men hos en yngre person, hvor håret er begyndt at gråne, vil det måske kunne lade sig gøre at vende processen.

    Uanset hvad, er det en god ide at tilstræbe et liv med så lidt stress som muligt – både med og uden muligheden for, at håret får sin oprindelige farve igen .


     

    Kilde: “Quantitative mapping of human hair greying and reversal in relation to life stress”, eLife, juni 2021: doi.org/10.7554/eLife.67437