Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Stress under graviditeten påvirker barnets hjerne




    Stresshormonet kortisol kan påvirke barnets hjerne i gravide

    Hvis den ventende mor er plaget af stress under sin graviditet, vil de forhøjede niveauer af hormonet kortisol påvirke barnets amygdala, som er den del af hjernen, der er ansvarlig for følelsesmæssig og social udvikling.

    Graviditet kan være en temmelig stor udfordring både fysisk og mentalt, og der følger helt naturligt mange bekymringer i kølvandet på denne periode i en kvindes liv.

    Ikke desto mindre bør gravide kvinder undgå unødig stress, da det ifølge forskere fra University of Edinburgh kan påvirke barnets hjerne, så barnet selv bliver mere modtagelig overfor emotionel stress senere i livet.

    Forklaringen ligger i hormonet kortisol

    Årsagen skal findes i hormonet kortisol, som binyrerne udskiller i forbindelse med stressede situationer. Hvis der er tale om kortvarig stress, kan kortisol være en hjælp ved sammen med adrenalin at virke præstationsfremmende.

    Er der derimod tale om længerevarende stress, kan kortisol være skadeligt – og altså også for det ufødte barn, og det kan tilmed have negativ indvirkning på barnets vækst.

    Strukturelle ændringer i amygdala

    Det, som de skotske forskere har observeret, er, at hvis gravide er stressede og har forhøjede kortisol-niveauer i kroppen, kan det påvirke det ufødte barns hjerne.

    Helt konkret drejer det sig om den del af hjernen, der hedder amygdala, og er involveret i barnets følelsesmæssige og sociale udvikling.

    Målingerne viste, at når den gravide over længere tid har forhøjet kortisol-niveau i kroppen, sker der strukturelle ændringer i barnets hjerne samt i hjernecellernes indbyrdes kommunikation.

    Gravide bør søge hjælp, hvis de føler stress

    Forskerne tog hårprøver fra 78 gravide kvinder for at måle deres kortisolmængde fra de foregående tre måneder. Kvindernes nyfødte babyer fik undersøgt hjernerne ved hjælp af MRI-scanning, som er en ikke-invasiv scanningsmetode, der kan udføres, imens babyen sover.

    Ifølge forskningsleder professor James Boardman fra Jennifer Brown Research Laboratory ved Universitetet i Edinburgh giver undersøgelsen anledning til at opfordre gravide kvinder til at søge hjælp hos jordemoderen eller lægen, hvis de føler sig stressede under graviditeten. Det kan være med til at sikre normal og sund udvikling af deres ufødte babys hjerne.

     

    Kilde:

    Maternal cortisol is associated with neonatal amygdala microstructure and connectivity in a sexually dimorphic manner

    eLife, 2020;9 DOI: 10.7554/eLife.60729