Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Sukkergrise risikerer autoimmune sygdomme




    Meget sukker i kosten ser ud til at øge risikoen for at udvikle autoimmune sygdomme

    Ny forskning afslører en sammenhæng imellem overdrevet, langvarigt sukkerindtag og øget risiko for autoimmune sygdomme som diabetes, stofskifteproblemer og tarmlidelser.

    Hvis du hører til dem, der indtager store mængder sukker hver dag, bør du seriøst overveje at holde den søde tand i en kortere snor fremover. Forskere fra Julius Maximilians Universitetet i Würzburg, Tyskland, har nemlig observeret, at folk med et højt, dagligt sukkerforbrug igennem længere tid har en øget risiko for at udvikle autoimmune sygdomme.

    Får immunsystemet til at overreagere

    Autoimmune sygdomme er en fællesbetegnelse for sygdomme, hvor kroppens forsvarsmekanismer ved en fejl går til angreb på forskellige kropsvæv. Det er en slags ”fejlkodning” af immunsystemet, som får det til at overreagere. Følgevirkningerne kan være alt lige fra diabetes og inflammation i tarmene til problemer med skjoldbruskkirtlen og stofskiftet.

    Sukker fremmer sygdomsfremkaldende egenskaber

    De tyske forskere peger på, at det overdrevne og langvarige indtag af sukker fremmer nogle sygdomsfremkaldende egenskaber i visse af immunforsvarets celler.

    Omvendt ser det ud til, at en kalorie-reduceret kost har den modsatte effekt. På baggrund af deres observationer mener forskerne, at man fremover vil kunne undertrykke forskellige immunreaktioner i disse immunceller ved at blokere eller skrue ned for bestemte sukkerafhængige processer.

    Pro-inflammatoriske celler

    Det er sådan, at immunceller generelt behøver store mængder glukose (sukker) for at udføre deres opgaver. Glukosen bliver indsluset i cellen via en transportør, der hedder GLUT3. Men GLUT3 er også rigt repræsenteret i en anden gruppe immunceller, der hedder Th17, og når disse celler bliver fodret med sukker, sætter det gang i en række processer, som fører til inflammation. Så forskernes håb er, at vi i fremtiden vil kunne styre de forskellige cellers aktivitet ved at kontrollere, hvor meget sukker – eller glukose – de har adgang til.


     

    Kilde:

    The glucose transporter GLUT3 controls T helpr 17 cell responses through glycolytic-epigenic reprograming”, Cell Metabolism, marts 2022