Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Tarmbakterier kan være ungdommens kilde




    De rette tarmbakterier kan rent faktisk hjælpe med at vende ældningsprocessen

    Mange synes, at det at blive ældre er noget lort (undskyld!). Men interessant nok viser ny forskning, at man kan vende ældningsprocessen med hjælp fra fækal-transplantationer.

    What happens in Vegas stays in Vegas”, hedder det – og på samme måde foretrækker de fleste vel også at undlade at tale om, hvad der foregår nede i tarmen. Men hvis du er en af dem, der har det svært med at se din krop blive ældre og langsomt gå i forfald, kan det være, at denne forskningsnyhed kan vække din interesse.

    Forskere fra Quadram Institute og University of East Anglia (UEA) har lavet nogle temmelig interessante eksperimenter, hvor de med held har fået kroppens ældning til at gå i bakgear ved at flytte noget så uappetitligt som tarmbakterier fra yngre mus over i ældre mus. Dette kaldes også for fækal-transplantation.

    Yngre hjerner og øjne

    Helt konkret fandt forskerne målbare tegn på, at ældningsprocessen var vendt 180 grader i tarmsystemet, øjnene og hjernen hos de aldrende mus, som havde fået overflyttet tarmindhold fra yngre artsfæller.

    De overførte ligeledes tarmbakterier fra gamle mus over i unge mus, og her viste det sig, at det havde den stik modsatte virkning. Det kunne de blandt andet måle ved øget forekomst af inflammation i hjernen hos de unge mus samt lavere koncentrationer af et nøgleprotein, som er vigtigt for at vedligeholde normalt syn.

    Tarmflora og ældning hænger sammen

    Professor Simon Carding fra University of East Anglia, som stod i spidsen for den nye forskning, siger at denne banebrydende undersøgelse fremlægger særdeles spændende bevis for, at tarmens mikroflora er direkte indblandet i den aldersbetingede forringelse af hjernefunktion og syn. Samtidig kan tarmbakterie-transplantationer vise sig at blive en brugbar behandling til at vende processen.

    Forklaring på alskens sygdomme

    Videnskaben har længe vidst, at der er en tydelig forbindelse imellem vores tarmflora og vores helbred. Faktisk er langt de fleste sygdomme forbundet med forandringer i sammensætningen og adfærden af de forskellige bakterier, svampe og andre mikroorganismer i tarmsystemet.

    Nogle af disse forandringer, som opstår i forbindelse med ældningsprocessen, har en negativ indvirkning på stofskifte og immunforsvar og sættes i forbindelse med aldersbetingede sygdomme som inflammatoriske tarmsygdomme, hjertekar-sygdomme, autoimmune sygdomme, stofskiftesygdomme og neurodegenerative lidelser.
     

    Kilde:

    Fecal microbiota transfer between young and aged mice reverses hallmarks of the aging gut, eye, and brain”, Microbiome, 29 april, 2022.