Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Vild opdagelse: Er dette nøglen til evig ungdom?




    Amerikanske forskere har fundet nøglen til, hvordan de standser cellers aldring hos mus

    Amerikanske forskere har med en revolutionerende teknik formået at justere viserne på det biologiske ur hos mus. Deres forskning afslører, at det er muligt at gøre aldrende celler unge igen og på den måde skrue tiden tilbage.

    Hvordan ville du reagere, hvis du blev tilbudt en biologisk rejse tilbage i tiden? At få muligheden for at vriste dig fri af alderdommens greb og undgå sygdom og forfald?

    Tanken kan måske virke lidt søgt, men den er slet ikke fjern. Forskere fra Salk Institute i Californien har nemlig allerede haft held med at justere cellernes indbyggede ur og skrue tiden tilbage med en særlig nulstillingsproces.

    Forsøgene er ganske vist udført på mus, men taler deres eget tydelige sprog: musene så yngre ud, deres organer fungerede bedre, deres hud helede langt mere effektivt efter skader, og ingen af musene fik kræft.

    Programmerer cellerne om

    Hele hemmeligheden ligger åbenbart i at tilføre kroppens celler en kombination af fire molekyler, som vitterlig programmerer cellerne om og på den måde bringer dem tilbage til en tidligere biologisk fase – som stamceller.

    De fire molekyler eller transskriptionsfaktorer, som de kaldes, hedder Oct4, Sox2, Klf4 og cMyc og går samlet under betegnelsen ”Yamanaka-faktorer”. De er opkaldt efter den japanske stamcelleforsker Shinya Yamanaka, som opdagede dem.

    Epigenetiske forandringer

    Forskellige såkaldte epigenetiske variabler som eksempelvis kost, livsstil, motionsvaner kan påvirke disse transskriptionsfaktorer, så de tænder eller slukker for forskellige gener og på den måde er med til at styre, hvor hurtigt celler ældes.

    Mange af disse epigenetiske celleforandringer er dog reversible, hvilket er heldigt, da det netop er det, man kan udnytte og bringe cellerne tilbage til start.

    Nulstilling

    Man kan se tydelige forskelle, når man kigger nærmere på epigenetiske celleforandringer gennem livets faser. DNA’et i en celle fra en ældre krop har en helt anden kemisk struktur, end man finder i en yngre celle. Det er her, de epigenetiske påvirkninger har sat deres spor, og dem har forskerne altså kunnet udviske ved hjælp af Yamanaka-faktorerne, der ”nulstiller” cellerne.

    Yngre hjerte, hjerne og syn

    Allerede i 2016 lykkedes det for første gang forskere at modvirke ældningstegn og forlænge livet for mus, som i forvejen havde sygdom, der bevirkede, at de ældedes for hurtigt.

    Men den nye forskning viser, at det også er muligt at skrue tiden tilbage for yngre mus. For eksempel har forskerne ved hjælp af Yamanaka-faktorerne kunnet accelerere regenerering af muskelvæv, og det samme er tilfældet med hjertet, hjernen og synsnerven.


     

    Kilde:

    In vivo partial reprogramming alters age-associated molecular changes during physiological aging in mice”, Nature Ageing, 7. marts 2022