Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Dansk forskning: Sådan optager kroppen et af sine vigtigste vitaminer
  Danske forskere har for første gang set, hvordan B12-vitamin bliver optaget i tarmen. Receptorerne beskrives som ”kæmpe paddehatte”, der som fangarme opsluger vitaminer og  næringsstoffer. Læs videre om deres spændende opdagelse og find ud af hvorfor netop B12-vitamin er så vigtigt for dit helbred.

  Indersiden af din tarmvæg er plastret til med, hvad danske forskere beskriver som ”kæmpe paddehatte”, der som store fangarme opsluger blandt andet B12-vitamin - et overset vitamin, der har vital betydning for helbredet. For første gang nogensinde har videnskaben fået indblik i den hidtil ukendte receptor, som i millioner af år har sørget for, at insekter og senere også pattedyr og mennesker har fået tilført B12-vitamin. Det er lektor, Ph.d. Christian Brix Folsted Andersen fra Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, som står i spidsen for forskningen, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

  Mange års forskning

  Sammen med kollegaen Søren K. Moestrup har Brix Folsted i mange år forsket i B12-transport i organismen. I 2010 offentliggjorde makkerparret ny viden om, hvordan denne receptor helt præcist genkender B12-vitamin i tarmen, men de vidste intet om, hvordan den så ud. Nu er det så takket være avanceret elektronmikroskopi lykedes at få øje på receptorerne. 

  Mangel hos vegetarer og veganere

  Den nye viden gør det nu muligt for videnskaben at redegøre for, hvorfor receptorerne hos mennesker med helt bestemte genforandringer ikke er i stand til at optage vitaminet. Det er ikke kun kroppens evne til at optage B12-vitamin, som er afgørende. Det er ligeså vigtigt, at man tilfører nok af vitaminet fra kosten. Det kan være et problem for nogle, herunder vegetarer og veganere, eftersom der stort set ikke findes B12-vitamin i vegetabilsk føde. Desuden anslår man, at en stor del (omtrent 15%) af den ældre befolkning mangler B12-vitamin.

  Vigtigt for dit nervesystem

  Da B12-vitamin blandt andet er med til at støtte et normalt nervesystem, er det vigtigt at dække sit behov for vitaminet. B12-vitamin er ligeledes nødvendigt for dannelsen af især røde blodlegemer, men det indgår også i visse hvide blodlegemer. Da B12-vitamin desuden indgår aktivt i cellernes energiomsætning, har vitaminet en betydning i forhold til at undgå træthed og udmatttelse.

  B-12 vitamin som sugetablet

  Folk, der enten har problemer med at optage B12-vitamin af genetiske årsager (mangel på intrinsic factor), spiser ensidig kost, udelukkende holder sig til vegetabilske fødeemner eller af andre årsager mener, at de ikke får nok B12-vitamin i det daglige, kan med fordel støtte sig til præparatet BioActive B12. Det er tygge/suge-tabletter med 600 mikrogram letoptageligt B12-vitamin i form at aktiv methylcobalamin, som kroppen kan optage direkte. Tabletterne har en behagelig pebermyntesmag.

  Du kan læse mere om præparatet her