Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Kronisk træthed kan skyldes defekt i cellers ”energifabrikker”
  Kronisk træthedssyndrom, et problem som især rammer kvinder i 30-40-årsalderen, kan skyldes dysfunktionelle celler, skriver danske medier. Læs videre og find samtidig ud af hvordan celler danner energi blandt andet ved hjælp af stoffet coenzym Q10.


  I årevis har kronisk træthedssyndrom været et videnskabeligt mysterium, og der har ikke været nogen kur, men nu er forskere på sporet af defekter i cellerne, som måske kan forklare, hvorfor nogle mennesker bliver udmattede af selv de mindste fysiske anstrengelser. På videnskab.dk kunne man den 17. marts læse om ny dansk forskning, der viser, at trætheden skyldes fejl i cellernes ”energifabrikker” (mitokondrier).

  Det er forskere fra blandt andet Aarhus Universitet og Bispebjerg Hospital, som står bag den nye viden. Ifølge Rikke Olsen, som er lektor på Aarhus Universitets Molekylær Medicinsk Forskningsenhed, tyder det på, at det er en defekt i cellerne, som forstyrrer energiproduktionen, og dette kan påvirke såvel stofskifte som immunsystem og hormonsystem.

   

  Behøver coenzym Q10 til energidannelse

  Alle celler indeholder mitokondrier. Det er små bønneformede legemer, hvor kulhydrat, protein og fedt bliver omdannet til energi. Det foregår ved hjælp af en biokemisk proces, hvor blandt andet ilt samt det vitamin-beslægtede stof coenzym Q10 indgår.

  Hvis der er for lidt coenzym Q10 i mitokondrierne, kan det hæmme energiproduktionen og muligvis svække cellen og dens basale funktioner.

   

  Lægemiddel til forebyggelse og behandling

  Kroppen danner selv coenzym Q10. Denne egenproduktion topper omkring 20-25-årsalderen, hvorefter niveauet daler år efter år. Der findes en begrænset mængde coenzym Q10 i fødevarer som eksempelvis okse- og svinekød, soja og sardiner, men det er kroppens egen forsyning af stoffet, som er den primære kilde. Man kan desuden tage coenzym Q10 som tilskud i kapselform.

  Bio-Qinon Q10 er Danmarks eneste præparat til forebyggelse og behandling af Q10-mangel og kan anvendes dagligt af folk, som ønsker at øge coenzym Q10-niveauet i cellerne.
   

  Læs mere om Bio-Qinon Q10

   

  Hjertet indeholder mest Q10

  Indholdet af coenzym Q10 i kroppens celler afhænger af, hvor mange mitokondrier de rummer.

  Det er specielt de celler, som skal fremstille store mængder af energi hele tiden, som har brug for stoffet. Derfor er især hjertemuskelceller afhængige af stoffet.