Støtter tænder, knogler, muskler og immunforsvar
- Små perler med 20 µg D3-vitamin
- Opløst i koldpresset olivenolie, som sikrer god optagelighed
- Støtter er normal immunfunktion
- Bidrager til en normal optagelse af calcium
- Spiller en rolle i celledelingsprocessen
- Fremstillet under farmaceutisk kontrol
D-Pearls 20 µg
Næringsstofindhold pr. anbefalet daglig dosis: | % RI* | |
---|---|---|
Vitamin D | 20 µg | 400 % |
* RI = Referenceindtag
Produktfakta
Kategori: Kosttilskud
Dosering
1 kapsel dagligt for voksne samt børn på 11 år og derover.
Kapslen sluges hel eller bides over.
For bedste udnyttelse: Tages med et måltid.
Den anbefalede daglige dosis må ikke overskrides.
Kosttilskud bør ikke erstatte en varieret kost og en sund livsstil.
Ingredienser
Fyldemiddel: Olivenolie.
Kapselskal: Oksegelatine.
Fugtighedsbevarende middel: Glycerol og renset vand.
Vitamin D3 (Cholecalciferol).
Opbevaring
Stuetemperatur. Ikke i direkte sollys.
Opbevares utilgængeligt for børn.
Indhold: 120 kapsler = 22 g
Hvad er D-Pearls?
D-Pearls er små, bløde gelatinekapsler med 20 μg D3-vitamin i hver. D-vitaminet er opløst i koldpresset olivenolie for at forbedre optagelsen. Kapslernes beskedne størrelse gør dem lette at sluge, men de kan også tygges. Forskning har vist, at D-Pearls har en god optagelighed.
Sikkerhed og kvalitet
På Pharma Nords fabrik i Vojens produceres både lægemidler og kosttilskud, hvilket gør det muligt at føre samme den kontrol med kosttilskud, som man i forvejen anvender ved fremstilling af lægemidler. Både kosttilskud og lægemidler undersøges ud fra en nøje fastlagt plan, der sikrer, at produkterne indeholder det, som specifikationen siger. Det giver forbrugerne en sikkerhed for, at den enkelte D-Pearls-kapsel indeholder den anførte mængde D-vitamin.
De små gelatinekapsler kan helt naturligt variere i deres fasthed i takt med udsving i lufttemperatur og luftfugtighed. Det har absolut ingen betydning for kvaliteten og effekten af kapslerne. Det har vi testet i vores klimaskabe.
D-Pearls har været på det europæiske marked siden 2007.
Hvad er D-vitamin?
Flere slags D-vitamin
D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin. Det indebærer at vitaminet har brug for noget fedtstof for at blive optaget i tarmen. D-vitamin er som andre vitaminer essentielt. Der er flere slags D-vitamin. De to vigtigste former er D2 (ergocalciferol) og D3 (cholecalciferol).
D2 fås kun fra kosten. Det dannes af nogle svampe og planter, når de bestråles med ultraviolet lys.
Tidligere mente man, at D2-vitamin D3-vitamin var lige effektive i kroppen, men alt efter målemetode er D3-vitamin 56-87% mere effektivt end D2-vitamin til at hæve blodets D-vitaminindhold og mere end tre gange så effektivt som D2 til at deponeres i fedtvæv*.
* Heaney RP, et al. Vitamin D3 Is More Potent Than Vitamin D2 in Humans. J Clin Endocrinol Metab 2010.
Børn og plejehjemsbeboere har brug for mere D-vitamin end voksne.
Kilder til D-vitamin
Der er to primære kilder til D-vitamin: Sollys og kosten.
D-vitamin fra Solen
Vi danner et forstadie til D3-vitamin i huden ud fra kolesterol, når vi får tilstrækkeligt med sollys eller tilsvarende UV-stråling. Dette forstadie skal efterfølgende omdannes (hydroxyleres) i henholdsvis leveren og nyrerne for at blive til aktivt D-vitamin.
D-vitamin fra sollys er en effektiv kilde til D-vitamin, men det dannes kun, når solen når højt nok op på himlen. Danmark ligger så højt mod nord, at vi kun kan få D-vitamin fra solen i sommerhalvåret.
Tommelfingerregel
For at danne D-vitamin fra sollys skal UV-indekset være mindst 3 eller højere. UV-indekset bruges som mål for intensiteten af solens ultraviolette stråling. Hvis du er i tvivl, om du kan danne D-vitamin fra solen, så kig på din skygge. Hvis længden af din skygge har samme eller kortere længde end din højde, så kan du danne D-vitamin. Hvis skyggen derimod er længere end højden, dannes der ikke D-vitamin.
D-vitamin fra kosten
D-vitamin findes stort set ikke i vegetabilske fødevarer, og det er lavt i mejeriprodukter men relativt højt i visse animalske fødevarer. Nogle af de bedste kilder til D-vitamin er:
|
|
Der sker et vist tab af D-vitamin fra kosten, når den opvarmes.
Mangler og behov for D-vitamin
Forskning har vist, at med hensyn til mængden af D-vitamin i blodet er et dagligt tilskud af D-vitamin mere effektivt end større ugentlige eller månedlige tilskud.
Den danske Sundhedsstyrelse anbefaler et dagligt D-vitamintilskud til:
- Børn 0 – 4 år (D-dråber)
- Gravide
- Børn og voksne med mørk hud
- Børn og voksne, som bærer en tildækkende påklædning om sommeren
- Personer, som ikke kommer udendørs til daglig eller som undgår sollys
- Plejehjemsbeboere - idet gamle menneskers evne til at danne D-vitamin i huden samt optage det fra tarmen er nedsat
- Personer over 70 år
Blodets indhold af D-vitamin kan bestemmes i en blodprøve i enheden 25-hydroxyvitamin D (25-(OH)D) og måles i nmol/l. D-vitaminstatus gradueres på følgende måde:
- <12 nmol/l: Svær mangel
- 12-25 nmol/l: Mangel
- 25-50 nmol/l: Utilstrækkeligt
- >50 nmol/l: Tilstrækkeligt
- 75-150 nmol/l: Optimalt niveau hos personer med skøre knogler samt nyrepatienter
- >ca. 200 nmol/l: Risiko for forgiftning
> = større end
< = mindre end
Ifølge Sundhedsstyrelsen er der ingen rutinemæssig grund til at få undersøgt sit D-vitaminindhold i blodet, men følgende personer bør få undersøgt deres D-vitamin-status:
Personer med kliniske symptomer på D-vitaminmangel eller hvor livsførelsen giver mistanke om mangel. Det vil sige, at de opholder sig inden døre, har dækkende klæder og ikke får sollys på huden.
D-vitamin og normale aldersforandringer
Selvom aldringsprocessen påvirker os forskelligt alt efter vores genom og livsstil, vil alle opleve, at kroppen med tiden bliver slidt og fungerer mindre effektivt. Det hører med til de normale aldersforandringer. Disse aldersforandringer kan også få betydning for den mængde D-vitamin, vi har behov for.
De fleste af kroppens celler er udstyret med D-vitamin-receptorer. Det er små strukturer på celleoverfladen, som aktiveres af aktivt vitamin D3. Disse receptorer på kroppens celler er også forklaringen på D-vitaminets mange forskellige virkninger i kroppen.
-
Immunsystemet
Det blev klart, at D-vitamin medvirker til immunsystemets normale funktion, da man opdagede, at forskellige hvide blodlegemer såsom makrofager, dendritceller samt T- og B-lymfocytter er udstyret med D-vitamin-receptorer
Vores immunforsvar topper i teenageårene. Selv hos raske ældre er immunforsvaret blevet mere sårbart over for nye infektioner, som de ikke har mødt før. Ældre personer, der ikke kommer udendørs dagligt, plejehjemsbeboere og personer over 70 år bør være særligt opmærksomme på at få tilstrækkeligt med D-vitamin
-
Knoglevævet
Vores knoglemasse topper i 20 – 30 årsalderen. Herefter bliver knoglevævet langsomt lettere og mere porøst. D-vitamin bidrager til normale knogler og tænder, da D-vitamin hjælper til med optagelsen af calcium, som indgår i mineraliseringen af knoglerne.
Fra 40-årsalderen sker der et gradvist tab af knoglemasse i størrelsesorden 0,5% årligt for mænd og cirka det dobbelte for kvinder.
-
Muskelfunktionen
Vores muskelfunktion har også brug for D-vitamin for at fungere normalt. Musklers evne til at trække sig sammen er afhængig af calcium-ioner. Som tidligere nævnt regulerer D-vitaminet blodets indhold af calcium og ad denne vej også muskelfunktionen.
I takt med at vi bliver ældre, mindskes antallet af muskelvævets D-vitamin-receptorer. Det medfører et gradvist tab af muskelmasse og muskelstyrke. Hjertemusklen påvirkes derimod ikke i nævneværdig grad af dette.
-
Hvordan optager du D-vitamin?
Det er kendt, at kroppen producerer et forstadie til D-vitamin i huden, når den udsættes for sollys af en vis styrke, det vil sige en bølgelængde på mellem 290 – 315 nm. Faktorer, der forhindrer eller nedsætter produktion af D-vitamin fra sollys er svær luftforurening, at færdes tildækket, mørk hud, brug af solcreme, fedme, at solen står for lavt på himlen samt høj alder.
Variationer i gelatinens hårdhed
Hårdheden af vores bløde gelatinekapsler kan variere. Forskellen afhænger udelukkende af vandindholdet i kapselskallen. Vi tørrer alle vores bløde kapsler før pakning, hvorved kapslerne bliver mere faste og det letter selve pakningsprocsessen. Hen over tid kan kapslerne optage vand fra luften, og det vil blødgøre kapselskallen.
Variationerne i kapslens hårdhed har ingen betydning for produktkvaliteten, men hvis en hård kapsel udgør et problem, kan en løsning være at lade kapslen ligge uden for blisterarket et døgns tid, hvorved kapslen kan optage lidt vand fra luften. Det er generelt ikke noget vi anbefaler, da produktet ikke længere vil være beskyttet, som når det er i blisterarket. En anden metode til hurtig blødgøring af gelatinekapslen er at lægge den i lunkent vand i et minut. Det bør dog ses som en nødløsning.
Officielle anprisninger
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet dokumentationen bag D-vitamin og anerkender følgende anprisninger:
- Bidrager til en normal optagelse/udnyttelse af calcium og fosfor
- Bidrager til et normalt calciumindhold i blodet
- bidrager til at vedligeholde normale knogler
- Bidrager til at vedligeholde en normal muskelfunktion
- Bidrager til at vedligeholde normale tænder
- Bidrager til immunsystemets normale funktion
- Spiller en rolle i celledelingsprocessen
Yderligere information
Relaterede kosttilskud